Pääsiäislampaamme oli tänä vuonna nyhtölammas. Nyhtö on viimevuosina
saavuttanut suuren suosion. Emme ole aiemmin koettaneet nyhtää mitään,
mutta nyt on aika kokeilla. Alkuperäinen ohje oli Pirkassa.
n. 2 kg luutonta lampaanpaistia
2 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippuria
2 sipulia
1-2 porkkanaa
6 valkosipulinkynttä
n. 5 dl vettä
1/2 dl punaviinietikkaa
Pinnalla
sormisuolaa
minttua hienonnettuna
sitruunanmehua
sitruunan raastettua kuorta
1. Sulata paisti jääkaapissa. Kuivaa liha talouspaperilla. Hiero lihan pintaan suola, timjami, rosmariini ja pippuri. Nosta liha korkeareunaiseen uunipataan tai -vuokaan. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
n. 2 kg luutonta lampaanpaistia
2 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1/2 tl mustapippuria
2 sipulia
1-2 porkkanaa
6 valkosipulinkynttä
n. 5 dl vettä
1/2 dl punaviinietikkaa
Pinnalla
sormisuolaa
minttua hienonnettuna
sitruunanmehua
sitruunan raastettua kuorta
1. Sulata paisti jääkaapissa. Kuivaa liha talouspaperilla. Hiero lihan pintaan suola, timjami, rosmariini ja pippuri. Nosta liha korkeareunaiseen uunipataan tai -vuokaan. Anna maustua huoneenlämmössä noin tunti.
2. Leikkaa
kuoritut sipulit ja porkkanat reiluiksi paloiksi. Kuori
valkosipulinkynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Lisää kasvikset vuokaan.
Kaada vuokaan kiehuva vesi ja viinietikka. Neste saa peittää noin 2/3
paistista.
3. Nosta
pata tai vuoka uuniin ilman kantta ja paista 175 asteessa tunti. Peitä
pata kannella tai foliolla ja jatka paistamista vielä noin 4 tuntia.
Sisälämpötilan pitää nousta vähintään 95 asteeseen, mielellään yli. (Me pidimme leivinuunissa yön yli, lämpö siinä on melko mieto.)
4. Ota pata uunista. Nosta liha liemestä ja kääri folioon. Anna tekeytyä noin tunti.
5. Siivilöi liemi. Jäähdytä se ja kuori pinnalle jähmettynyt rasva pois.
6. Revi
liha esimerkiksi kahden haarukan avulla tai reilusti käsin suikaleiksi.
Lusikoi lihan joukkoon hieman kuumennettua paistolientä mehevyyttä ja
makua lisäämään.
7. Levitä
revitty liha kuumennetulle tarjoiluvadille. Mausta sormisuolalla,
hienonnetulla mintulla ja sitruunanmehulla sekä sitruunan raastetulla
kuorella. Tarjoa lisäksi valkosipuliperunoita. Voit tarjota lammasta
myös pitaleivän täytteenä, salaatin, tomaatin, punasipulin ja
fetajuuston kanssa.
Vinkki!
Voit kypsentää lihan etukäteen. Lämmitä revitty liha kattilassa ja
lisää joukkoon reilusti lihan paistolientä mehevyyttä antamaan. Käytä
ylimääräinen paistoliemi keittoihin tai kastikkeisiin. Sipulit ja
porkkanat voit käyttää esimerkiksi sosekeittoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti