torstai 19. joulukuuta 2024

Saaristolaisleivät

3½ dl vehnäjauhoja
2 dl kaljamaltaita
1 dl ruishiutaleita
1 ps (11 g) kuivahiivaa
1 tl suolaa
3½ dl omenamehua
¾ dl siirappia
Vuokaan
voita tai margariinia
Pinnalle
1 rkl siirappia
1 rkl vettä
  1. Sekoita jauhot, kaljamaltaat, ruishiutaleet, kuivahiiva ja suola kulhossa. Lisää omenamehu ja siirappi. Sekoita tasaiseksi.
  2. Voitele muffinipellin syvennykset. Jaa taikina niihin kahdella lusikalla. 
  3. Anna leipien kohota kylmässä uunissa peittämättä 2–3 t tai kunnes ne ovat kohonneet kooltaan kaksinkertaisiksi. 
  4. Kuumenna uuni 175-asteeseen ja kypsennä leipiä 35–40 minuuttia. Kumoa leipäset lämpiminä vuoista ja käännä ne oikein päin.
  5. Sekoita siirappi ja vesi keskenään. Sipaise sämpylät siirappivedellä ja nosta tarjolle

Kylmäsavulohitäyte

2 dl vispikermaa
½ rs (à 140 g) piparjuurituorejuustoa
1 pkt (150 g) kylmäsavulohiviipaleita
1 rkl sitruunamehua
½ tl mustapippuria myllystä

  1. Vatkaa kerma ja piparjuurituorejuusto sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Hienonna kylmäsavulohi joukkoon. Mausta sitruunamehulla ja mustapippurilla. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia, jolloin täyte saa riittävän suolaisuutensa kalasta.
  2. Täytä jäähtyneet saaristolaisleipäset kylmäsavulohitäytteellä tai tarjoa se lämpimien leipästen kanssa erikseen. 

Alkuperäinen ohje Hesarista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti