Alkuperäinen ohje on New York Times lehdestä ja tämän mukaillun ja suomennetun löysin reseptivihkon blogista. Tein 12 sämpylää, kun ruokailijoita oli tulossa enemmän.
3,75 dl vettä
6 rkl maitoa
3 tl kuivahiivaa
3 rkl sokeria
14 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
3 rkl pehmeää voita
2 muna
Voiteluun:
1 muna
1 tl vettä
seesaminsiemeniä
1. Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.
2. Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.
3. Sekoita munat vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi.
4. Vaivaa
taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes se kiinteytyy. Aluksi taikina on
todella venuvaa ja tarrautuvaa, mutta muuttuu vaivaamisen myötä
helpommin käsiteltäväksi. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia,
kunnes se on suurin piirtein kaksinkertaistunut.
5. Kaada
kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle varovin ottein. Jaa
taikina 12 osaan ja pyörittele niistä sämpylöitä uunipellille.
6. Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia.
7. Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen.
8. Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle sesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti