tiistai 29. joulukuuta 2020

Imelletty perunalaatikko

Ilman imellettyä perunalaatikkoa meidän perhe ei osaa jouluna olla eli teen sitä joka jouluksi. Alunperin sitä tehtiin omassa kodissani ja sitä ennen mummuni teki sitä. Perinteet siis velvoittavat.

1 kg perunoita
vettä
2 rkl vehnäjauhoja
25 g voita
4 dl maitoa
suolaa 
(siirappia)
  1. Keitä perunat kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo ne ja lisää 2 rkl vehnäjauhoa. Anna survoksen imeltyä lämpimässä ja vedottomassa paikassa, esim. uunissa, 2-3 tuntia välillä sekoittaen.
  2. Kun seos on hieman löystynyt ja maistuu imelältä, lisää voi, maito ja suola. Sekoita joukkoon hiukan siirappia, jos haluat lisää makeutta. Jos seos ei ole tarpeeksi löysää, lisää hieman maitoa. Uuniin laitettaessa seoksen pitää muistuttaa velliä.
  3. Kaada seos vuokaan ja lisää pinnalle muutama voinokare. Älä täytä vuokaa liian täyteen, sillä seos kuohuu paistuessaan.
  4. Paista 150-175 asteessa n. 2 tuntia. Vähennä tarvittaessa lämpöä.

Jos teet vegaanisen, korvaa maito kauramaidolla ja voi vegaanisella rasvalla. 

Paista perunalaatikko juuri ennen ruokailua, jolloin se on parhaimmillaan eli uunista pöytään. Sen voi toki lämmittääkin, mutta rakenne ei ole enää yhtä löysä kuin ensimmäisen paiston jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti