keskiviikko 19. tammikuuta 2022

Härkäpapulasagne

Olen jo pitkään hautonut Kotilieden ohjetta ja odottanut tilaisuutta ostaa härkäpapurouhetta. Tänään ostin lähikaupastamme tarpeet ja teimme yhdessä miehen kanssa iltaruuaksi isohkon annoksen. Jonkin verran muokkasin alkuperäistä ohjetta, koska meillä on vain kaksi ruokailijaa eikä ole järkeä tehdä ohjeen mukaista määrää.

Härkäpapukastike
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 varsiselleriä
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua oreganoa
2 tl savupaprikajauhetta
1 tl sokeria
2 tl suolaa
mustapippuria
500 g tomaattimurskaa
2 kasvisliemikuutiota
3 dl vettä
2 dl härkäpapurouhetta 
 
Juustokastike
2 rkl voita tai vegaanista margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa tai kasvismaitoa
200 g juustoraastetta tai vegaanista juustoraastetta
suolaa
150 g pakastepinaattia
  1. Käytä korkeareunaista kasaria, jos omistat sellaisen. Kastiketta tulee sen verran paljon, että se ei mahdu tavalliselle pannulle. Jos sinulla ei ole kasaria, niin tee kuullotus pannulla ja siirrä ainekset lopuksi kattilaan. Pinnoitettu kattila on paras härkäpapurouheruokiin, sillä se jämähtää herkästi kattilan pohjaan, jos sitä kuumentaa liikaa.
  2. Hienonna kaksi sipulia, neljä valkosipulinkynttä, kaksi porkkanaa ja kaksi sellerinvartta pieneksi kuutioksi. Kuullota oliiviöljyssä noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista tomaattipyreetä, yksi ruokalusikallinen timjamia ja oreganoa, suolaa, kaksi teelusikallista savupaprikajauhetta ja yksi teelusikallinen sokeria. Sekoita vähän. Siirrä seos kattilaan, jos pannulle ei mahdu nesteitä.
  3. Lisää tomaattimurska, noin kaksi desilitraa vettä sekä kaksi desilitraa härkäpapurouhetta. Lisää vettä pikkuhiljaa seoksen kiehuessa. Sekoittele kastiketta sen hiljalleen poreillessa. Kastike saostuu ja härkäpapurouhe turpoaa kuumassa nesteessä. Älä keittele liian kuumalla, sillä kastike jämähtää kattilan pohjaan helposti. Keitä noin 30–40 minuuttia.
  4. Tee juustokastike. Kuumenna pieni pinnoitettu kattila kuumaksi, lisää kaksi ruokalusikallista voita ja yksi desilitra vehnäjauhoja. Kuullota jauhoja pari minuuttia, kuitenkaan ruskistamatta niitä. Lisää  litra maitoa pikkuhiljaa ja sekoita puuharukalla tai silikonisella vispilällä pohjia myöden. Lisää maitoa hitaasti ja sekoita koko ajan.
  5. Kun maito on suurustunut ja vähän paksuuntunut, lisää joukkoon juustoraaste  ja sekoita hyvin. Jaa tässä vaiheessa juustokastike kahteen osaan. Sekoita toiseen puoleen sulanut pinaatti ja jätä toinen puoli valkoiseksi juustokastikkeeksi.
  6. Öljyä lasagnevuoka (18 cm x 23 cm) ja lusikoi härkäpapurouhekastiketta vuoan pohjalle. Lado päälle lasagnelevyjä. Lisää härkäpapurouhekastiketta ja puolet valkoisesta juustokastikkeesta. Toista sama vielä kolmessa kerroksessa. Saat näin joka kerrokseen härkäpapurouhekastiketta ja joka toiseen pinaattikastiketta ja joka toiseen valkoista juustokastiketta.
  7. Paista härkäpapulasagne 190 asteessa uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Anna vetäytyä hyvin ennen syömistä.

Mausteita saa laittaa reilusti, muuten ei maistu miltään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti