maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulujuusto

Yksi perinne, jonka toin omasta kodistani, on joulujuusto. Vanhempani tekivät aina jouluksi juustoa. Itse olen tehnyt sitä myös joka jouluksi sen jälkeen, kun ryhdyimme yhteisessä kodissamme jouluja viettämään.

Ainoa kerta, jolloin se ei onnistunut, oli silloin, kun muutimme nykyiseen kotiimme, omaan taloomme. Poikani sanoi silloin, että juuston epäonnistuminen johtui siitä, että kotitonttu ei ollut vielä muuttanut. Meillä on aina ollut kotitonttu ja saunatonttu, joulutonttujakin on nähty. Seuraavana jouluna juusto onnistui, joten kotitonttumme oli päässyt kotiin.

Tarvitset suuren kattilan, jossa maito ei pala pohjaan.

Sekoita kulhossa kuusi kananmunaa kevyesti ja kaada joukkoon litra niin rasvaista tavallista piimää kun kaupasta löydät.

Kuumenna 3 litraa täysmaitoa kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Leveä puinen paistinlasta on hyvä sekoitusväline, sillä saa kaavittua pohjaa pitkin. Kun maito kiehuu, sekoita joukkoon muna-piimäseos. Tässä vaiheessa kannattaa vielä hetki lämmittää seosta, jotta juusto erottuu. Jos ei tahdo erottua, kuumenna lientä vielä hetki.

Kokoa juusto reikäkauhalla muottiin, josta hera pääsee valumaan pois. Laita kerrosten väliin hienoa suolaa.

Käytän muovista siivilää, mutta minulla on myös pari muovikulhoa, joihin mies on tehnyt sopivasti reikiä. Tällä kertaa tein yhden juuston muovisiivilään. Joskus olen tehnyt kaksi pienempää noihin muovikulhoihin. Anna heran valua ja kumoa juusto tarjolle.

Piimän suhteen kannattaa olla tarkkana. En ole uskaltanut kokeilla asidofilus tai muuta piimä, koska en ole varma, miten onnistuu. Aikoinaan oli talouspiimää ja siitä tuli hyvä juusto. Tänä jouluna löysin 1% piimää ja siitä tuli myös hyvä juusto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti