perjantai 22. marraskuuta 2013

Jari Tervon luumulammas

Hesarin ohjeen (9.2.2012) mukaan olemme tehneet muutaman kerran. Olin vaihteeksi perjantaina hallinkulmilla, joten ostin lammasta (luista sellaista) ja mies kävi kaupasta ostamassa muut tykötarpeet. Tänä iltana menee leivinuuniin hautumaan ja sunnuntaina syömme sitten mökin talvikuntoon laiton jälkeen.

(4–6:lle)
1–2 rkl oliiviöljyä
n. 20 kuorittua mantelia
2 punasipulia
2–3 valkosipulinkynttä
peukalon kokoinen pala inkivääriä
0,5 g sahramia
2 kanelitankoa
1–2 tl korianterinsiemeniä
500 g lampaanlihaa (nettopaino = punnittu ilman luita)
vettä
12 kivetöntä kuivattua luumua
5 taatelia (ei ollut alkuperäisessä ohjeessa, mutta oli kaapissa)
6 kuivattua liotettua aprikoosia
3–4 appelsiininkuorisuikaletta
1–2 rkl juoksevaa hunajaa
merisuolaa
mustapippuria myllystä
kourallinen tuoretta korianteria

1.Kuumenna öljy (tagine)padassa tai paksupohjaisessa kattilassa. Lisää mantelit ja paahda ne kullanruskeiksi.
2. Lisää kuoritut ja silputut sipulit ja valkosipuli ja kuullota kunnes ne alkavat saada vähän väriä.
3. Lisää kuorittu ja pilkottu inkivääri, sahrami, kanelitangot ja murskatut korianterinsiemenet.
4. Lisää paloiteltu lampaanliha. Sekoita hyvin niin, että mausteet tarttuvat lihan pintaan. Paista kevyesti minuutin tai kaksi.
5. Lisää vettä niin paljon että lihapalat juuri ja juuri peittyvät ja kuumenna kiehumispisteeseen
6. Lisää luumut, taatelit, aprikoosit ja appelsiininkuorisuikaleet.
7. Lisää hunaja, suola ja pippuri. Nyt tämä ruoka meni leivinuuniin pariksi tunniksi hautumaan.
Tarkkaile nesteen määrää kypsymisen aikana, jotta ruoka ei pääse kuivumaan. Kastikkeen pitää olla siirappimaista.
8. Lisää lopuksi silputtua korianteria. Säästä hyppysellinen korianterinlehtiä ja koristele juuri ennen tarjoilua.
9. Tarjoa rapeakuorisen leivän tai kuskusin kera.
Ja Tervohan on ottanut ohjeen marokkolaisesta kirjasta: Ghillie Basan: Tagine – Spicy stews from Morocco.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti