sunnuntai 15. toukokuuta 2016

Baked Alaska

Tein tänä vuonna äitienpäivän lounaalle Baked Alaskan eli uunijäätelöä. Uudella jäätelökoneella jäätelön tekeminen oli helppoa ja hauskaa.

Tein kolmea erilaista jäätelöä: mangojäätelöä, vaniljajäätelöä ja sitruunalakritsi jäätelöä.

Vatkasin purkillisen (2 dl) kuohukermaa vaahdoksi yhdessä kulhossa, neljä keltuaista ja pari ruokalusikallista sokeria toisessa kulhossa. Valkuaiset säästin marenkiin. Vatkasin kolmannessa kulhossa desin Flora vaahtoutuvaa vaniljakastiketta hyväksi vaahdoksi.

Sekoitin kolmanneksen kermavaahdosta, kolmanneksen keltuais-sokerivaahdosta, lorauksen glukoosisiirappia, hiukan mantelimaitoa ja 2 lastenruokapurkillista mangososetta sekaisin. Laitoin jäätelökoneeseen ja n. 20 minuutin kuluttua jäätelö oli valmista. Laitoin sen metallisen kulhon pohjalle. Kulho kannattaa vuorata kelmulla, jotta jäätelön saa kumottua. Laitoin kulhon pakastimeen odottamaan.

Sekoitin kolmanneksen kermavaahdosta, kolmanneksen keltuais-sokerivaahdosta, vaniljakastikevaahdon, vaniljasokeria, lorauksen glukoosisiirappia sekä pari ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta sekaisin. Laitoin jäätelökoneeseen ja reilun 20 minuutin kuluttua jäätelö oli valmista lisättäväksi kulhoon edellisen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laitoin kulhon pakastimeen odottamaan.

Sekoitin lopun kermavaahdon ja keltuais-sokerivaahdon, puoli purkillista lemon curdia, lorauksen glukoosisiirappia, vajaan purkillisen maitorahkaa, sitruunamehua ja lakritsirakeita sekaisin. Laitoin jäätelökoneeseen ja n. 20 minuutin jälkeen kolmaskin jäätelö oli valmis lisättäväksi kulhoon. Laitoin kulhon pakastimeen odottamaan sunnuntaita.

Leivoin pienen suklaakakkupohjan (kulhon pohjan kokoisen) valmiiksi odottamaan. Sen säilytin muovipussissa. Samalla syntyi myös vierastarjottavaksi suklaamuffinsseja.

Tähän asti voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Sunnuntaina vatkasin viisi valkuaista vaahdoksi, lisäsin aavistuksen etikkaa sekä hiukan tomusokeria ja jatkoin vatkaamista, kunnes vaahto oli jäykkää ja kiiltävää.

Laitoin kakkupohjan kulhon päälle ja kumosin koko jutun uunipellille. Päällystin komeuden valkuaisvaahdolla ja laitoin uuniin. Kiertoilmalla 220 asteessa kesti vajaan 10 minuuttia, kun marenki sai hyvän ruskean värin. Ilman kiertoilmaakin onnistuu, mutta silloin uunin pitää olla jo valmiiksi lämmin.

Hyvin kelpasi kaikille. Sitruunalakritsijäätelö vain suli nopeammin kuin muut jäätelöt ja ehti valua jokapuolelle. Voi olla, että käyttämäni lakritsirakeet eivät sovi tämän tyyppiseen jäätelöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti