lauantai 7. helmikuuta 2015

Vaalea hapanleipä, vol. 2

Mökillä ohjeen mukaisen leivän tekeminen piti miettiä uudelleen. Yleiskonetta ei ole. Mutta juuren olin ottanut mukaan eikä kaupasta ostettu lisää leipää.

Kippasin illalla lopun juuren (noin puolet siitä, mitä sitä alunperin oli) kulhoon ja kaadoin jauhoja sekaan. Lisäsin myös pienen ripauksen kuivahiivaa sekä hienoa suolaa. Sekoittelin kauhalla, kunnes massa oli taikinamaista. Lisäsin hiukan jauhoja ja alustin taikinan käsin hyvän tuntuiseksi siten, että taikina irtosi käsistä.

Laitoin mikroon nousemaan (mikro on hyvä, vedoton nostatuspaikka). Jätin taikinan yöksi sinne ja taputtelin siitä aamulla kaksi leipää. Nostatuspaikan kanssa oli hiukan ongelmia, sillä uunipelti ei mahdu mikroon. Laitoin uuniin, joka on myös vedoton paikka.

Kun leivät näyttivät hyvin nousseita, otin leivinliinan pois ja laiton uunin lämpenemään 250 asteeseen. Kun uuni oli lämmin, annoin olla siinä lämmössä vielä viisi minuuttia. Laskin lämmön 174 asteeseen ja annoin paistua 15 min.

Vastapaistettu leipä maistuu hyvältä ja kuorestakin tuli rapea ilman vesikippoa uunin pohjalla. Unohdin näet laittaa sen sinne.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti