5½ dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua inkivääriä
¼ tl neilikkaa
1½ dl hienoa sokeria
1½ dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
5 dl omenasosetta
2 dl rypsiöljyä
Kuorrute
2 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
1-1½ dl tomusokeria
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen (tai n.155 kiertoilmalla). Vuoraa noin 25x35cm vuoka (esim.lasagnevuoka) leivinpaperilla reunoilta sekä pohjalta. Voit käyttää apuna öljyä jos paperi ei meinaa tarttua. Jos tarjoilet kakun suoraan vuoasta, voit vain öljytä sen leivinpaperin käyttämisen sijasta.
- Mittaa kuivat ainekset (ei sokerit) kulhoon, siirrä sivuun.
- Mittaa toiseen kulhoon sokerit ja kananmunat. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimilla tai yleiskoneessa. Lisää sitten joukkoon loput nesteet, sekoita.
- Lisää nesteiden joukkoon kuivat ainekset kahdessa tai kolmessa osassa. Sekoita huolella myös reunoilta kaapien. Älä kuitenkaan ylivatkaa jotta taikinaan ei tule sitkoa.
- Kaada valmisteltuun vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia uunin tehosta riippuen. Kakku on sen verran kostea, että paistoaika voi vaihdella hiukan. Kakun kypsyyttä voit kokeilla hammastikulla, jos tikkuun tarttuu taikinaa, paista lisää. Jos tikku tulee kakusta puhtaana tai murusten kanssa, on se valmis.
- Anna kakun jäähtyä täysin. Voit myös kelmuttaa sen, laittaa kylmään ja kuorruttaa seuraavana päivänä.
- Valmista kuorrute mittaamalla kaikki ainekset kulhoon ja vatkaamalla kuohkeaksi yleiskoneessa tai sähkövatkaimilla. Levitä kuorrute lusikalla tai palettiveitsellä jäähtyneen kakun päälle (joko vuoassa tai tarjoiluastiassa). Koristele haluamallasi tavalla.
- Leikkaa kakku terävällä veitsellä tai kakkulastalla haluamasi kokoisiin paloihin. Tarjoile.
Ohje on Perinneruokaa blogista
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti