tiistai 3. marraskuuta 2015

Vegaaninen Shepherd's Pie

Peruna-bataattisose:
600 g muusiperunaa
600 g bataattia
40 g maidotonta margariinia (esim. sininen Keiju)
1 tl suolaa
½ tl jauhettua mustapippuria
Linssimuhennos:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 varsisellerinvartta
350 g herkkusieniä (tällä kertaa säilykepurkista)
12 aurinkokuivattua tomaattia 
2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
3–4 rkl oliiviöljyä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl timjamia
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 dl punaviiniä
3 dl vettä
1½ rkl kasvisfondia TAI 1 kasvisliemikuutio
1 tlk (400 g) säilöttyjä kikherneitä (tällä kertaa liotettuja, jotka olisi kannattanut keittää)
1 tlk (400 g) säilöttyjä vihreitä linssejä (tällä kertaa liotettuja)
1½ tl suolaa
1 tl mustapippuria
Pinnalle:
1 sitruunan kuori
1 dl pankojauhoja tai karkeita korppujauhoja
2 rosmariinin oksaa
  1. Valmista peruna-bataattisose. Kuori ja kuutioi perunat. Laita ne kiehumaan veteen 10 minuutiksi.
  2. Kuori ja kuutioi bataatti. Lisää perunoiden joukkoon ja anna kiehua vielä 5 minuuttia, kunnes perunat ja bataatit ovat kypsiä.
  3. Kaada keitinvesi pois. Lisää margariini. Muhenna soseeksi perunasurvimella. Mausta suolalla ja pippurilla, sekoita ja jätä odottamaan.
  4. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja leikkaa porkkanat pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja viipaloi sellerinvarret. Puhdista herkkusienet ja puolita ne (leikkaa isot neljään osaan). Hienonna aurinkokuivatut tomaatit.
  5. Kuumenna oliiviöljy ja aurinkokuivattujen tomaattien säilömisöljy syvässä paistokasarissa tai suuressa kattilassa.
  6. Paista ensin herkkusieniä kovalla lämmöllä, kunnes ne saavat hyvän tummanruskean paistopinnan.
  7. Lisää sipulisilppu ja kuullota viitisen minuuttia. Lisää porkkanakuutiot ja varsiselleri, paista muutama minuutti. Lisää valkosipulisilppu ja kääntele vielä hetki.
  8. Lisää aurinkokuivatut tomaatit, korianteri, timjami, balsamiviinietikka ja punaviini. Anna kiehahtaa.
  9.  Lisää vesi ja kasvisfondi sekä valutetut säilötyt kikherneet ja linssit
  10.  Anna muhennoksen hautua ilman kantta hiljalleen kuplien noin 10 minuuttia, kunnes neste on lähes haihtunut ja seos on paksua. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada muhennos laakeaan uunivuokaan. Tasoita päälle peruna-bataattisose.
  11.  Pese ja kuivaa sitruuna huolellisesti. Raasta sen keltainen kuori ohuelti hienolla terällä. Sekoita sitruunankuori pankojauhoihin ja ripottele seos soseen päälle. Irrota rosmariinista lehdet ja jaa nekin tasaisesti pinnalle. 
  12. Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kytke lopuksi grillivastus päälle ja grillaa paistoksen pintaa 2–3 minuuttia. Tarkkaile ruokaa grillaamisen aikana, jotta pinta ei kärähdä, vaan se saa kauniin värin ja rapean koostumuksen. Anna ruuan vetäytyä hetken ajan ennen tarjoilua.

Ohje 22.10. Helsingin Sanomista (Jamie Oliverin alkuperäinen ohje).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti