perjantai 23. tammikuuta 2015

Vaalea hapanleipä

Glorian Ruoka ja viini -lehdessä 1/2015 oli vaalean hapanleivän ohje. Sitä piti kokeilla.

Olin aiemmin tehnyt leivät täysjyväohrajauhoilla. Löysin kaupasta täysjyvävehnäjauhoja, joten tein leivät niillä ja päivitin ohjeen.

Sekoitin illalla desin näitä täysjyvävehnäjauhoja ja desin kylmää vettä isossa kierrekantisessa lasipurkissa. Suljin kannen ja jätin purkin huoneenlämpöön. Ravistin purkkia aamulla ja jätin työpäivän ajaksi siihen pöydälle. Illalla lisäsin desin täysjyvävehnäjauhoja ja desin vettä ja jätin yöksi pöydälle. Sekoitin aamulla joukkoon puoli desiä täysjyvävehnäjauhoja ja puoli desiä vettä ja laiton jääkaappiin. Juuri oli sopivasti käynyt ja tuoksui hiukan happamalta.

Aamulla laitoin pari desiä juurta, 5 desiä lämmintä vettä sekä 9 desiä tavallisia vehnäjauhoja yleiskoneen kulhoon ja jätin koneen käytiin alhaisella nopeudella (1) noin 12 minuutiksi. Lisäsin puoli ruokalusikallista sormisuolaa ja käytin konetta vielä kolmisen minuuttia sillä suuremmalla teholla (2).

Laitoin kulhon takan päälle lämpimään päivän ajaksi.  Kulhon voi laittaa myös mikroon, joka on vedoton paikka. Peitin taikinan pinnan jauhoilla ja leivinliinalla. Illalla leivoin taikinasta 2 leipää, jotka nostatin puolisentoista tuntia leivinliinan alla pellillä.


Laitoin uuniin 250 asteeseen ja laitoin uunin pohjalle astiaan kuumaa vettä. Paistoin ensin 15 minuttia, ja pudotin lämmön 175 asteeseen ja paistoin vielä 25 minuuttia.

Voi voi ja lämmin leipä.

Loppu juuri säilyy jääkaapissa viikon verran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti